‘Intentie’ is eigenlijk een raar woord. Het gaat niet over een resultaat. Het gaat niet over iets concreets. Een intentie is vluchtig en als je niet oplet, is hij zo weer weg. Toch is het voor Jon Kabat-Zinn misschien wel het belangrijkste onderdeel van mindfulnesstraining.
Zeven houdingskwaliteiten
De mindfulnesstraining is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Vanaf het begin sprak bij veel over ‘intentionality’: het cultiveren van een houding van de geest.
Hij gaf de mindfulnesstrainingen zeven ‘houdingskwaliteiten’ mee:
-
- niet-oordelen
-
- geduld
-
- frisse blik
-
- vertrouwen
-
- niet streven
-
- acceptatie
-
- loslaten
Misschien herinner je ze nog van je eigen training. Misschien ook niet, want sommige trainers vinden het moeilijk om ze aan te bieden als hulpmiddel en laten ze daarom maar weg.
Onbereikbaar?
Als het rijtje zo op het bord staat, dient het heel vaak als voer voor de comparing mind: die frisse blik is nog ver weg, ik ben best wel eigenwijs… en over geduld gesproken: vandaag nog heb ik de caissière afgesnauwd omdat ze niet opschoot…
We zien de houdingskwaliteiten als doelen die we moeten bereiken, we gaan ze vergelijken met hoe het nu is. Vaak zinkt ons de moed dan al in de schoenen. Altijd geduldig zijn, accepteren en loslaten, vraagt om een bovenmenselijke staat van bewustzijn. Dat is dus niet de bedoeling.
Je kunt het niet fout doen
Wat is dan wél de bedoeling? Hiervoor komen we weer terug bij het begrip ‘intentie’. Het mooie van een intentie is dat je het niet fout kan doen.
Een intentie gaat niet over lukken of mislukken, omdat een intentie gaat over een wens die het resultaat vrijlaat. Een wat klassieke formulering hierbij is ‘moge ik… geduldig zijn’ of ‘moge ik… accepteren’.
Misschien zou je een intentie kunnen formuleren als een ‘Hoe zou het zijn’ Hoe zou het zijn om… niet te hoeven te oordelen, niet te hoeven streven? En, hoe zou het zijn om los te laten?
Als vrijblijvende wens formuleren
Je kunt altijd een vriendelijke, vrijblijvende wens formuleren. Formuleer alle zeven houdingskwaliteiten eens op deze manier. Zo hoef je niet meteen een resultaat af te dwingen. Daardoor is het geen kwestie meer van lukken of niet lukken; je kunt altijd een vriendelijke, vrijblijvende wens formuleren.
En toch heeft zo’n wens invloed op je geestestoestand. Omdat je jezelf aan de mogelijkheid van die staat herinnert. Je kunt met die woorden een felt sense, een gevoel of geestesklimaat oproepen dat in de richting gaat van de houdingskwaliteit. Of in klassieke bewoordingen: je neigt de geest naar niet-oordelen, naar geduld, etc.
Twee nieuwe houdingskwaliteiten
Waarom vindt Jon Kabat-Zinn de intentie zo belangrijk? Omdat het niet zomaar om aandacht gaat bij mindfulnesstraining. Cruciaal is de kwaliteit van die aandacht: vriendelijk, nieuwsgierig, omarmend.
Alleen zo kunnen we de reactieve geest achter ons laten en ons op een nieuwe manier leren verhouden tot onze ervaringen en de wisselvalligheden van het leven. De kwaliteit van de aandacht is een kwestie van houding en een houding kunnen we heel goed met een intentie aanspreken.
Dankbaarheid en vrijgevigheid
Maar misschien kan hij het beter zelf vertellen. In onderstaand filmpje beschrijft hij met zijn bekende vuur het belang van ‘intentionality’ bij mindfulness. En passant onthult hij trouwens dat hij na dertig jaar van plan is om de zeven houdingskwaliteiten uit te breiden. Hij wil er de volgende twee elementen aan toevoegen: dankbaarheid en vrijgevigheid.
Waarom? Kijk en luister zelf wat Jon Kabat-Zinn hierover zegt.
De pijlers van mindfulness zijn nu negen houdingskwaliteiten: niet-oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.