Rob Brandsma

De kracht van houdingskwaliteiten

‘Intentie’ is eigenlijk een raar woord. Het gaat niet over een resultaat. Het gaat niet over iets concreets. Een intentie is vluchtig en als je niet oplet, is hij zo weer weg. Toch is het voor Jon Kabat-Zinn misschien wel het belangrijkste onderdeel van mindfulnesstraining.

 

Zeven houdingskwaliteiten

De mindfulnesstraining is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Vanaf het begin sprak bij veel over ‘intentionality’: het cultiveren van een houding van de geest.

Hij gaf de mindfulnesstrainingen zeven ‘houdingskwaliteiten’ mee:

   • niet-oordelen

   • geduld

   • frisse blik

   • vertrouwen

   • niet streven

   • acceptatie

   • loslaten

  Misschien herinner je ze nog van je eigen training. Misschien ook niet, want sommige trainers vinden het moeilijk om ze aan te bieden als hulpmiddel en laten ze daarom maar weg.

  Onbereikbaar?

  Als het rijtje zo op het bord staat, dient het heel vaak als voer voor de comparing mind: die frisse blik is nog ver weg, ik ben best wel eigenwijs… en over geduld gesproken: vandaag nog heb ik de caissière afgesnauwd omdat ze niet opschoot…

  We zien de houdingskwaliteiten als doelen die we moeten bereiken, we gaan ze vergelijken met hoe het nu is. Vaak zinkt ons de moed dan al in de schoenen. Altijd geduldig zijn, accepteren en loslaten, vraagt om een bovenmenselijke staat van bewustzijn. Dat is dus niet de bedoeling.

   

  Je kunt het niet fout doen

  Wat is dan wél de bedoeling? Hiervoor komen we weer terug bij het begrip ‘intentie’. Het mooie van een intentie is dat je het niet fout kan doen.

  Een intentie gaat niet over lukken of mislukken, omdat een intentie gaat over een wens die het resultaat vrijlaat. Een wat klassieke formulering hierbij is ‘moge ik… geduldig zijn’ of ‘moge ik… accepteren’.

  Misschien zou je een intentie kunnen formuleren als een ‘Hoe zou het zijn’ Hoe zou het zijn om… niet te hoeven te oordelen, niet te hoeven streven? En, hoe zou het zijn om los te laten?

  Als vrijblijvende wens formuleren

  Je kunt altijd een vriendelijke, vrijblijvende wens formuleren. Formuleer alle zeven houdingskwaliteiten eens op deze manier. Zo hoef je niet meteen een resultaat af te dwingen. Daardoor is het geen kwestie meer van lukken of niet lukken; je kunt altijd een vriendelijke, vrijblijvende wens formuleren.
  En toch heeft zo’n wens invloed op je geestestoestand. Omdat je jezelf aan de mogelijkheid van die staat herinnert. Je kunt met die woorden een felt sense, een gevoel of geestesklimaat oproepen dat in de richting gaat van de houdingskwaliteit. Of in klassieke bewoordingen: je neigt de geest naar niet-oordelen, naar geduld, etc.

  Twee nieuwe houdingskwaliteiten

  Waarom vindt Jon Kabat-Zinn de intentie zo belangrijk? Omdat het niet zomaar om aandacht gaat bij mindfulnesstraining. Cruciaal is de kwaliteit van die aandacht: vriendelijk, nieuwsgierig, omarmend.

  Alleen zo kunnen we de reactieve geest achter ons laten en ons op een nieuwe manier leren verhouden tot onze ervaringen en de wisselvalligheden van het leven. De kwaliteit van de aandacht is een kwestie van houding en een houding kunnen we heel goed met een intentie aanspreken.

  Dankbaarheid en vrijgevigheid

  Maar misschien kan hij het beter zelf vertellen. In onderstaand filmpje beschrijft hij met zijn bekende vuur het belang van ‘intentionality’ bij mindfulness. En passant onthult hij trouwens dat hij na dertig jaar van plan is om de zeven houdingskwaliteiten uit te breiden. Hij wil er de volgende twee elementen aan toevoegen: dankbaarheid en vrijgevigheid.

  Waarom? Kijk en luister zelf wat Jon Kabat-Zinn hierover zegt.

  De pijlers van mindfulness zijn nu negen houdingskwaliteiten: niet-oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.

  Ik ben Rob Brandsma

  Luister hieronder naar het interview door Marcus Wagenaar over mindfulness en mijn ontdekkingsreis naar het trainerschap.

  Video afspelen
  Recente artikelen
  Onderwerpen andere artikelen

  Contact Rob Brandsma

  Mail naar
  rob@robbrandsma.nl

  Laten we connecten via

  Luister mijn meditaties:

  Deel dit artikel via

  Facebook
  LinkedIn

  Meer over mindfulness, compassie en andere thema's

  Mindfulness- of compassietrainer worden? Ik begeleid je graag! Met het trainerschap biedt je iets aan anderen maar geef je jezelf ook een enorm cadeau.

  Training volgen

  Een mindfulness- of compassietraining helpt om je ervaring te verdiepen aan de hand van een overzichtelijke structuur. Met een groep als klankbord en een trainer voor al je vragen.

  Mindfulness voor de Wereld

  Ben jij bezorgd over de wereld en de natuur? Mindfulness leert ons eerlijk naar de realiteit kijken en tegelijk om in beweging te komen op een manier die bij ons past.