Rob Brandsma

Opleiding tot mindfulness trainer in Oekraïne

In 2020 ontving ik een verzoek uit Oekraïne om voor dat land een mindfulness trainersopleiding te ontwikkelen. Met onze partners van de Ukrainian Mindfulness Association (UMA) maakten we een programma. Begin 2022 was alles klaar om te starten.

Toen kwam de oorlog.

Eind 2022 lieten de studenten weten toch graag aan de opleiding te willen beginnen. Ondanks de oorlog. Ondanks de zwaarte van hun werk – de meeste van hen zijn psychologen. Ze wilden graag mindfulness kunnen inzetten als extra tool voor hun cliënten en verwachtten er veel van.

Begin 2023 zijn we gestart. Online, omdat reizen nog erg moeilijk is en veel studenten nu verspreid zijn, over het land en over Europa. Ruim twintig studenten doen mee. Ze loggen soms in vanaf een logeeradres of vliegveld – onderweg naar een veiliger oord of om familie weg te brengen. Ze zijn soms uitgeput door hun dagelijks werk met mensen met psychische nood, maar ook  doordat de oorlog soms zo eindeloos lijkt… en toch is iedereen weer aanwezig. Die moed is indrukwekkend. De inzet om onder moeilijke omstandigheden iets nieuws te leren is inspirerend. En ook het vertrouwen in mindfulness dat hieruit spreekt. Als mindfulness zo’n steun blijkt in tijden van existentiële nood, dan moet het wel een superpower zijn.

Het stemt mij dankbaar dat ik een bijdrage kan leveren. Ook ben ik dankbaar dat zoveel goede collega’s hun medewerking verlenen: Mila de Koning (co-docent), Thorsten Barnhofer (MBCT), Joost van den Heuvel Rijnders (boeddhistische inspiratie), David Treleaven (traumasensitiviteit). Dat ook Jon Kabat-Zinn meewerkt aan deze opleiding betekent veel voor mij en de studenten.

Hoe het verder gaat? In de zomer van 2023 zwermen de studenten uit om mindfulnesstraining te gaan geven in Oekraïne. We hopen dat het snel mogelijk wordt om op locatie les te geven. In ieder geval blijven we UMA ondersteunen met het ontwikkelen van een netwerk van mindfulnesstrainers in Oekraïne.

Wil jij Oekraïne steunen?

Voices of Children Charitable Foundation zet zich in voor oorlogskinderen. Ook biedt de open sourcepagina Stand with Ukraine een breed scala aan mogelijkheden om te helpen.

I have never lived under war, I do not know what it means to be in Ukraine right now. But I can listen and hopefully my listening and responding can mean something.

Jon Kabat-Zinn