Rob Brandsma

De Satipatthana Sutta: wat de Boeddha zei over het toepassen van mindfulness

Tweedaagse workshop voor mindfulness trainers

De Boeddha over mindfulness

In deze workshop krijg je een dieper inzicht bij wat de Boeddha zelf zei over de beoefening mindfulness, waarmee je je trainersvaardigheden verdiept. Daarnaast ontwikkel je een beter gevoel bij de wortels van mindfulness, zodat je je embodiment daarvan zal groeien.

De Boeddha over meditatie

De Boeddha heeft in zijn leven duizenden leerredes gehouden, echter weinigen daarvan gaan over meditatie. Daarop is één uitzondering: de Satipatthana Sutta, ofwel: de leerrede over het vestigen van mindfulness. In deze leerrede, oorspronkelijk alleen bedoeld voor zijn toegewijde volgelingen, wijdt hij in detail uit over meditatie.

De vier manieren om mindfulness te vestigen

Mindfulness is gebaseerd op het boeddhisme. Sterker nog: de Boeddha noemde de beoefening van mindfulness ‘de meest directe weg naar bevrijding’.

Maar wat wat vertelde de Boeddha over de feitelijk over meditatie en beoefening? Over de technieken en de objecten om mee te oefenen? Over inzet en resultaten?

Hierover gaat de Satipatthana Sutta. De beoefening wordt ingedeeld in vier velden, of vier manieren om mindfulness te vestigen. Velden die in de teksten ieder ook weer tot in detail worden uitgewerkt.

 

Het cultiveren van opmerkzaamheid is het hoogste goed.

De Boeddha

Programma

We maken ervaringsgericht kennis met de vier manieren om mindfulness te vestigen: via lichaam, gevoelstoon, mind en dhamma’s.

We ontrafelen de teksten van toen, we volgen de oefeninstructies, en we onderzoeken met elkaar hoe deze tot ons spreken, ook in onze tijd.

Na deze workshop heb je een dieper inzicht bij wat de Boeddha zelf zei over de beoefening mindfulness, waarmee je je trainersvaardigheden verdiept. Daarnaast ontwikkel je een beter gevoel bij de wortels van mindfulness, zodat je je embodiment daarvan zal groeien.

Voor wie

Deze workshop is voor voor iedereen die ervaren is in mindfulnessmeditatie en zich hierin verder wil verdiepen, en in het bijzonder voor mindfulnesstrainers die opgeleid zijn in het geven van mindfulness­training MBSR/MBCT.

Accreditatie

13 punten in Mindfulness Register (Boeddhistische Psychologie)

 

Trainer

Rob Brandsma Mindfulness Trainer Amsterdam

Trainingsdata

Data: Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2024 van 10.00 tot 17.30 uur.

Locatie: De Nieuwe Yogaschool, Laurierstraat 109, Amsterdam

Kosten

De kosten van de workshop bedragen 340 euro (vrij van BTW).
Geen materiaal kosten. Lunch is niet inbegrepen.

Meld je aan

Meld je aan via het formulier van De Mindfulness Academie achter de onderstaande knop. Na aanmelding ontvang je een bevestiging per mail van mij .

It’s your mind that creates this world.

De Boeddha