Rob Brandsma

Training Mindfulness voor de wereld

Goed voelen en goed doen in tijden van ecologische crisis

De weg uit de onmacht

Hoe kun je als mens omgaan met het nieuws over onze planeet – de temperatuur stijgt, soorten sterven uit, en als we zo doorgaan zit er straks meer plastic in de zee dan vis?

Hoe vervang je machteloosheid door hoop en een bijdrage die bij jou past? Hoe kun je nog genieten? Hoe vind je helderheid en rust, temidden van de ecologische crisis? De training Mindfulness voor de wereld helpt je hiermee op weg.

Ben jij ook bezorgd over de wereld en de natuur? Wil je iets doen maar weet je niet hoe? Je staat niet alleen. De ecologische problemen lijken overweldigend. Veel mensen voelen zich machteloos en zitten stil, maar je blijven verstoppen voor de donkere wolken voelt ook niet goed.

Ik ben wakker geschud en kijk nu heel anders naar het leven.

Richard

Je gaat ontdekken wat jij kunt doen!

Mindfulness helpt. Met behulp van aarding, zelfzorg en compassie kunnen we eerlijk naar de realiteit kijken, om vervolgens in beweging te komen op een manier die goed is voor onszelf en de wereld.

We werken aan de wereld vanuit de relatie met onszelf. Vanuit deze contemplatieve context kijken we onze wereld onder stress. Tegelijk cultiveren we dat wat het leven zo mooi maakt: vreugde, dankbaarheid en verwondering en onze relatie met de natuur. Van daaruit onderzoeken we jouw wensen en mogelijkheden om een bijdrage te leveren.

Heb jij die moed?

Als we naar de ecologische crisis kijken, dan zien we het allemaal: er gebeurt te weinig, we gaan te langzaam. Heel frustrerend.
Ook jij wil meer bijdragen, maar iets houdt je tegen: het lijkt zo complex, vanbinnen (in je hoofd en hart) en vanbuiten (zoveel verhalen over de ecocrisis, het is om gek van te worden).
 
Mindfulness is een manier om een weg te vinden door deze complexiteit. Een manier om te zien wat jouw bijdrage kan zijn, en wat je zélf nodig hebt, om goed te leven in moeilijke tijden. Heb jij die moed? Kom naar de training en ontdek wat jij kunt doen!
Eindelijk een plek waar gedeelde zorgen en emoties de ruimte krijgen

Marlies

 

Programma Mindfulness voor de wereld

Het programma bestaat uit zes wekelijkse avondsessies online plus drie dagen (begin, midden, eind) op locatie. Enkele sessiethema’s: ‘Realistische hoop’, ‘Genieten van de natuur’, ‘Gerust in onzekerheid’, ‘Wijze actie’, ‘De rijkheid van het leven’, ‘Een gouden toekomst’.

 

Zo biedt de training de uitweg uit de onmacht:

Wat Mindfulness voor de wereld je biedt

 • Realistische hoop om het gevoel van onmacht of zinloosheid te verdrijven.
 • Inzicht en wijsheid om mogelijkheden te zien door de moeilijke situatie heen, vanuit de wetenschap dat de toekomst nog niet is geschreven.
 • Inspiratie en energie om op je eigen manier een bijdrage te leveren.
 • Verdiepende meditatie-instructies, om kwaliteiten als kalmte, compassie, gelijkmoedigheid, creativiteit en dankbaarheid verder te cultiveren.
 • Samen, met compassie de pijn en het verdriet te doorleven om wat verloren gaat.
 • Intensivering van je verbondenheid met de natuur, dat fantastische ecosysteem dat ons in leven houdt en beschermt.
 • Vreugde en lichtheid te ontwikkelen door je te verwonderen over de schoonheid die er ook is, altijd.
 • Transformatie en persoonlijke groei door je te openen voor existentiële uitdagingen.

Wat de training niet biedt

 • Een mogelijkheid om de moeilijke toestand van de aarde weg te mediteren.
 • Kant en klare oplossingen voor een crisis als de klimaatcrisis.
 • Politieke of filosofische discussie: we blijven dichtbij wat we zelf kunnen doen, in onze eigen invloedssfeer.

Voor wie

Deze training is voor jou als je:

 • je je zorgen maakt om klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteit;
 • je hierbij het hoofd koel wilt houden maar het hart warm, en hiervoor een op mindfulness gebaseerde benadering wilt inzetten;
 • je voor jezelf wilt verkennen hoe je een bijdrage kunt leveren die bij je past;
 • je bekend bent met mindfulnessbeoefening of meditatie of hiermee ervaring wilt opbouwen*;
 • je gecommitteerd bent om aanwezig te zijn bij alle sessies en de suggesties voor thuisbeoefening uit te voeren. (De tijdsinvestering is, verspreid over de week, circa een kwartier tot een half uur per dag.)


* Indien gewenst kun je vooraf enkele specifieke mindfulness sessies te volgen voor een contemplatieve basis.

Ik weet nu hoe mijn zorgen kan omzetten in actie voor de wereld.

Mark

De trainer

Rob Brandsma Mindfulness Trainer Amsterdam

Rob Brandsma. Toen ik naar het buitengebied verhuisde, vertelde mijn buurman dat in het weiland achter ons huis twintig jaar geleden nog kieviten en grutto’s rondliepen. Nu is het er stil. Schokje na schokje, zo komen de gevolgen van de ecologische crisis dichtbij. Wat moest ik hiermee – als psycholoog en mindfulnesstrainer?
Als mindfulness echt waardevol is, dacht ik, dan moet dat niet alleen voor het individu in te zetten zijn, maar ook voor de wereld. Een echt avontuur is het dus voor mij, om deze nieuwe training aan te bieden.

Assistentie

MIndfulness trainer - Marcus Wagenaar

Marcus Wagenaar, mindfulnesstrainer

Samenwerking

UMCG logo vierkant

We zijn verheugd met samenwerking voor dit project met de faculteit gezondheidspsychologie van de Universiteit van Groningen, die de effectiviteit van de training zal onderzoeken.

Trainingsdata

Startdatum 15 september 2024 – Amsterdam

Data: Zondag 15 september (dag), dinsdag 17, 24 september, 1 oktober (avond), zaterdag 5 oktober (dag), dinsdag 15, 22, 29 oktober (avond), zaterdag 2 november 2024 (dag).

Locatie: Yoghisa HQ, Fraunhoferstraat 14, Amsterdam. (De avondsessies vinden online plaats.)

Tijden trainingsdagen op locatie: 10:00 – 17:00 uur. Tijden online avondsessies: 19:00 – 21:45 uur


Startdatum 19 oktober 2024 – Zutphen

Data: Zaterdag 19 oktober (dag), woensdag 30 oktober, 6, 13 november (avond), zaterdag 16 november (dag), woensdag 27 november, 4 en 11 december (avond), zaterdag 21 december 2024 (dag).

Locatie: Het Middenhuis, Fie Carelsenstraat 32 Zutphen. (De avondsessies vinden online plaats.)

Tijden trainingsdagen op locatie: 10:00 – 17:00 uur. Tijden online avondsessies: 19:00 – 21:45 uur

Kosten

De kosten van de training bedragen 395 euro (incl. BTW).
KORTING: Tijdens het eerste jaar bieden we 30% korting. Het cursusgeld voor de trainingen in 2024 is daarom 276,50 euro.
Geen materiaalkosten. Lunch is niet inbegrepen. (Bij een kleine beurs is overleg mogelijk.)

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor Mindfulness voor de Wereld door jouw gegevens in te vullen op het formulier achter de onderstaande knop. Je ontvangt dan een uitnodiging van mij voor een voorgesprek.

Je kunt je aanmelden voor Mindfulness voor de Wereld door een mailtje naar mij te sturen via de onderstaande knop. Je ontvangt dan van mij een bericht met aanvullende vragen en een uitnodiging voor een gesprek. 

Wil je voordat jij je aanmeldt contact om te onderzoeken of deze training goed aansluit bij wat je zoekt? Stuur dan een mail met jouw vragen naar info@robbrandsma.nl. Zo kunnen we samen kijken of deze mindfulness training past bij jou en jouw wensen.

 

 

Opleidingsmogelijkheden

Aan mindfulnesstrainers (en meditatieleraren), die na de training zelf Mindfulness voor de Wereld willen gaan geven, bieden we opleidingsmogelijkheden. Zie Opleiding Trainer Mindfulness voor de Wereld.

Ze zeggen dat astronauten, nadat ze de wereld vanuit een nieuw perspectief hebben gezien, nooit meer hetzelfde zijn. Zo voel ik me na deze training.

Danielle