Training Mindfulness voor de wereld

Goed voelen en goed doen in tijden van ecologische crisis

De weg uit de onmacht

Hoe kun je als mens omgaan met het nieuws over onze planeet – de temperatuur stijgt, soorten sterven uit, en als we zo doorgaan zit er straks meer plastic in de zee dan vis?

Hoe vervang je machteloosheid door hoop en een bijdrage die bij jou past? Hoe kun je nog genieten? Hoe vind je helderheid en rust, temidden van de ecologische crisis? De training Mindfulness voor de wereld helpt je hiermee op weg.

Ben jij ook bezorgd over de wereld en de natuur? Wil je iets doen maar weet je niet hoe?Je staat niet alleen. De ecologische problemen lijken overweldigend. Veel mensen voelen zich machteloos en zitten stil, maar je blijven verstoppen voor de donkere wolken voelt ook niet goed.

Mindfulness: van zelfzorg tot passende actie

Mindfulness helpt. Met behulp van aarding, zelfzorg en compassie kunnen we eerlijk naar de realiteit kijken, om vervolgens in beweging te komen op een manier die goed is voor onszelf en de wereld.

Je kijkt met compassie naar de pijn van een wereld onder stress. Je maakt ruimte voor plezier, verwondering en persoonlijke groei.Je krijgt ideeën en energie om de ecologische crisis te beantwoorden, op jouw unieke manier.

Werkwijze

We werken aan de wereld vanuit de relatie met onszelf. Hierbij staan steeds centraal de drie mindfulnesskwaliteiten: kalmte, wijsheid en vriendelijkheid/compassie. Vanuit deze contemplatieve context kijken we onze wereld onder stress. Tegelijk cultiveren we dat wat het leven zo mooi maakt: vreugde, dankbaarheid en verwondering en onze relatie met de natuur. Van daaruit onderzoeken we jouw wensen en mogelijkheden om een bijdrage te leveren.  

De training wordt verrijkt met inspirerende voorbeelden en er is ruimte voor uitwisseling, zodat we telkens kunnen ervaren dat we niet alleen staan in onze zorgzaamheid voor de wereld.

Programma Mindfulness voor de wereld

Het programma bestaat uit zes wekelijkse avondsessies online plus drie dagen (begin, midden, eind) op locatie.

Enkele sessiethema’s: ‘Realistische hoop’, ‘Genieten van de natuur’, ‘Gerust in onzekerheid’, ‘Wijze actie’, ‘De rijkheid van het leven’, ‘Een gouden toekomst’.

Wat Mindfulness voor de wereld je biedt

 • Realistische hoop om het gevoel van onmacht of zinloosheid te verdrijven.
 • Inzicht en wijsheid om mogelijkheden te zien door de moeilijke situatie heen, vanuit de wetenschap dat de toekomst nog niet is geschreven.
 • Inspiratie en energie om op je eigen manier een bijdrage te leveren.
 • Verdiepende meditatie-instructies, om kwaliteiten als kalmte, compassie, gelijkmoedigheid, creativiteit en dankbaarheid verder te cultiveren.
 • Samen, met compassie de pijn en het verdriet te doorleven om wat verloren gaat.
 • Intensivering van je verbondenheid met de natuur, dat fantastische ecosysteem dat ons in leven houdt en beschermt.
 • Vreugde en lichtheid te ontwikkelen door je te verwonderen over de schoonheid die er ook is, altijd.
 • Transformatie en persoonlijke groei door je te openen voor existentiële uitdagingen.

Wat de training niet biedt

 • Een mogelijkheid om de moeilijke toestand van de aarde weg te mediteren.
 • Kant en klare oplossingen voor een crisis als de klimaatcrisis.
 • Politieke of filosofische discussie: we blijven dichtbij wat we zelf kunnen doen, in onze eigen invloedssfeer.

Voor wie

Deze training is voor jou als je:

 • je zorgen maakt om de ecologische balans in de wereld en klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteit je bezig houden;
 • je op mindfulness gebaseerde oefeningen wilt leren inzetten om bij deze onderwerpen het hoofd koel te houden maar het hart warm;
 • je wilt verkennen hoe je een bijdrage kunt leveren op een manier die bij je past maar ook efficiënt is;
 • je een stevige basis van mindfulnessbeoefening hebt of wilt vormen;
 • het commitment doet om aanwezig te zijn bij alle sessies en de suggesties voor thuisbeoefening uit te voeren.

De trainer

Rob Brandsma Mindfulness Trainer Amsterdam

Rob Brandsma. Toen ik naar het buitengebied verhuisde, vertelde mijn buurman dat in het weiland achter ons huis twintig jaar geleden nog kieviten en grutto’s rondliepen. Nu is het er stil. Schokje na schokje, zo komen de gevolgen van de ecologische crisis dichtbij. Wat moest ik hiermee – als psycholoog en mindfulnesstrainer?
Als mindfulness echt waardevol is, dacht ik, dan moet dat niet alleen voor het individu in te zetten zijn, maar ook voor de wereld. Een echt avontuur is het dus voor mij, om deze nieuwe training aan te bieden.

Assistentie

MIndfulness trainer - Marcus Wagenaar

Marcus Wagenaar, mindfulnesstrainer

Samenwerking

UMCG logo vierkant

We zijn verheugd met samenwerking voor dit project met de faculteit gezondheidspsychologie van de Universiteit van Groningen, die de effectiviteit van de training zal onderzoeken.

Trainingsdata

Startdatum 7 oktober 2023 (pilot-editie) – Nog slechts reserveplaatsen beschikbaar –

Data: Zaterdag 7 oktober (dag), maandag 16, 23, 30 oktober (avond), zaterdag 4 november (dag), maandag 13, 20, 27 november (avond), zaterdag 2 december 2023 (dag).

Locatie: De Nieuwe Yogaschool, Laurierstraat 109, Amsterdam. (De avondsessies vinden online plaats.)

Tijden trainingsdagen op locatie: 10:00 – 17:00 uur. Tijden online avondsessies: 19:00 – 21:45 uur.


Startdatum 24 februari 2024

Data: Zaterdag 5 mei (dag), woensdag 8, 15, 22 mei (avond), zaterdag 26 mei (dag), woensdag 5, 12, 19 juni (avond), zaterdag 23 juni 2024 (dag).

Locatie: De Meditatietuin, Amstelpark 6, Amsterdam. (De avondsessies vinden online plaats.)

Tijden trainingsdagen op locatie: 10:00 – 17:00 uur. Tijden online avondsessies: 19:00 – 21:45 uur.


Startdatum 5 mei 2024

Data: Zaterdag 24 februari (dag), dinsdag 5, 12, 19 maart (avond), zaterdag 23 maart (dag), dinsdag 2, 9, 16 april (avond), zaterdag 20 april 2024 (dag).

Locatie: Studio Akasha, Bilderdijkstraat 78, Utrecht (Vlakbij CS). (De avondsessies vinden online plaats.)

Tijden trainingsdagen op locatie: 10:00 – 17:00 uur. Tijden online avondsessies: 19:00 – 21:45 uur.

Kosten

De kosten van de training bedragen 395 euro (incl. BTW).
KORTING: Tijdens het eerste jaar bieden we 30% korting. Het cursusgeld voor de trainingen tm voorjaar 2024 is dus 276,50 euro.
Bij een kleine beurs is overleg mogelijk.
Geen materiaalkosten. Lunch is niet inbegrepen.

Meld je aan

Je kunt je aanmelden voor Mindfulness voor de Wereld door jouw gegevens in te vullen op het formulier achter de onderstaande knop. Je ontvangt dan een uitnodiging van mij voor een voorgesprek.

Je kunt je aanmelden voor Mindfulness voor de Wereld door een mailtje naar mij te sturen via de onderstaande knop. Je ontvangt dan van mij een bericht met aanvullende vragen en een uitnodiging voor een gesprek. 

Wil je voordat jij je aanmeldt contact om te onderzoeken of deze training goed aansluit bij wat je zoekt? Stuur dan een mail met jouw vragen naar info@robbrandsma.nl. Zo kunnen we samen kijken of deze mindfulness training past bij jou en jouw wensen.

Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan wordt

Nelson Mandela