Rob Brandsma

De poëzie van meditatie


Poëzie en meditatie zijn als broer en zus. Deze nauwe verwantschap is voelbaar, alleen al doordat beide ons de directe weg naar het hart wijzen – naar de stilte, naar bronnen waar helderheid, warmte en creativiteit hun oorsprong vinden.


Aandacht

Poëzie gebruikt taal, hele speciale taal. Taal die de aandacht ontregelt, die aandacht verwijst naar een ongebruikelijke richting.

Poëzie brengt je direct in contact met een notie van wezenlijke dingen, zonder tussenkomst van de analytische geest. De taal van de denkgeest trekt lijnen, onderscheidt, verscherpt. Poëzie is de taal van het hart. Poëzie opent. Poëzie verzacht.

Waarnemen

Poëzie gaat noch over de ervaringen, noch over jou, maar over de relatie tussen de ervaringen en jou. Niet over het waargenomene, noch over de waarnemer, maar over het waarnemen.

Bewustzijn

Poëzie leeft op het moment dat het wordt gearticuleerd. Daarbuiten bestaat het niet. Ieder gedicht wordt opnieuw geschapen door het lezen, door de levende exploratie van het bewustzijn. Poëzie is een spel van bewustzijn.

Eenheid

Poëzie zet de denkgeest buitenspel. De taal van de denkgeest is bedoeld om ergens te komen, van A naar B, om af te meten, te oordelen, de lijn tussen zwart en wit te bepalen. Poëzie spreekt een taal niet bedoeld om te oordelen, te scheiden, maar om te binden, eenheid te scheppen.

Zijn

Poëzie resoneert, stroomt, flonkert in warme en koud en eindeloze nuance van kleur. Poëzie heeft geen doel. Poëzie is om te zijn.

Grillig en onvoorspelbaar

De levende exploratie van ervaringen herschept het moment. Het opkomen van woorden, beelden, sensaties. Grillig en onvoorspelbaar, opeens dichtbij, dan weer ver weg; het ene moment een droge, mechanische oefening, dan opeens weer resonerend met een snaar van herkenning, een flits van inzicht – heb ik het over meditatie of poëzie?

 
Zomernacht

Doe nu eens even die gedachten dicht van je.
Denk nu eens liever niet na over morgen.
Kijk niet steeds weer die bosrand van gisteren
na, bramenplukker die je bent zoals vroeger
maar nu. Maak even geen onderscheid tussen
een wie en hoezo en de kans op anders. 
Doe in je hoofd uit de lamp, hoor wat er is, 
ademt en ritselt, kwaakt in de kikkers. 
Leef met je lichaam van nachtwind de koelte.
Geeuw je een gat in het hart en proef het
zo rood als sap van bramen. Wees langzaam
door vogels gezongen het wordende licht. 

C.O. Jellema

Ik ben Rob Brandsma

Luister hieronder naar het interview door Marcus Wagenaar over mindfulness en mijn ontdekkingsreis naar het trainerschap.

Video afspelen
Recente artikelen
Onderwerpen andere artikelen

Contact Rob Brandsma

Mail naar
rob@robbrandsma.nl

Laten we connecten via

Luister mijn meditaties:

Deel dit artikel via

Facebook
LinkedIn

Meer over mindfulness, compassie en andere thema's

Mindfulness- of compassietrainer worden? Ik begeleid je graag! Met het trainerschap biedt je iets aan anderen maar geef je jezelf ook een enorm cadeau.

Training volgen

Een mindfulness- of compassietraining helpt om je ervaring te verdiepen aan de hand van een overzichtelijke structuur. Met een groep als klankbord en een trainer voor al je vragen.

Mindfulness voor de Wereld

Ben jij bezorgd over de wereld en de natuur? Mindfulness leert ons eerlijk naar de realiteit kijken en tegelijk om in beweging te komen op een manier die bij ons past.